O programu

PROGRAM TEMELJEN NA ZNANOSTI

Prvo znanstveno otkriće koje je oblikovalo ALOHA program dolazi iz područja psihologije i pedagogije. Znanstvenici su dokazali da se najveći i najbitniji dio sinaptogeneze (stvaranja neuronskih veza u mozgu) odvija upravo u periodu od rođenja do navršenih 18 godina. Sinaptogeneza je nevjerojatno snažan proces i jedan od razloga zašto djeca puno lakše mogu savladati neke vještine, npr. strani jezik. Upravo se u tom razdoblju do 18. godine mozak oblikuje i definira se njegova struktura.
Drugo ključno otkriće bilo je da se naš mozak sastoji od dvije polutke i da ga koristimo na drugačiji način ovisno o zadatku koji obavljamo. Zato će nam se prilikom izvršavanja analitičkih zadataka poput računanja ili planiranja više aktivirati lijeva polutka.
Desnu polutku ćemo pak aktivirati kada radimo nešto kreativno – crtamo, pišemo priče, maštamo ili vizualiziramo. Danas je obrazovanje u školama pretežito orijentirano analitici i lijevoj polutci mozga, a desna je zapostavljena što se ALOHA programom nastoji izbalansirati.

ABAKUS I MENTALNO RAČUNANJE

Abakus je za nas alat pomoću kojeg možemo aktivirati obje polutke mozga istovremeno. To je naprava za računanje stara preko 4500 godina. Izvorna svrha abakusa bila je računanje prilikom trgovine, a danas ga nazivamo i najstarijim računalom.
U ALOHA Mentalnoj aritmetici koristimo japansku inačicu abakusa, soroban abakus. On se sastoji od okvira, gornjih i donjih kuglica, raspoređenih u stupce, i od prečke rezultata. Na njemu djeca izvršavaju razne računske operacije, od jednostavnijih prema kompleksnijima - od zbrajanja i oduzimanja preko množenja i dijeljenja sve do korjenovanja i kvadriranja.
Iako je on jako bitan, abakus nam je ipak samo put do mentalne aritmetike jer prava vrijednost programa skriva se upravo u riječima “mentalna aritmetika”. Na svakom stupnju djeca nauče izvoditi neke nove operacije na abakusu i provedu puno vremena vježbajući te operacije sve dok one ne postanu automatizirane. Istovremeno, na svakom novom stupnju operacije iz prethodnog stupnja djeca uče izvoditi i “mentalno”. Umjesto da koriste svoje drvene abakuse, naši ALOHA mališani počinju računati na svojim „mentalnim abakusima“, tj. vizualiziraju abakus i izvode otprije usvojene pokrete i formule te rješavaju sve kompleksnije zadatke bez dodirivanja pravog abakusa. Tako istovremeno aktiviraju obje polutke mozga – lijevu (analitičku) za izvođenje samog zadatka, a desnu (kreativnu) za vizualizaciju abakusa i zamišljeno pomicanje kuglica. Zato kažemo kako nam je abakus samo alat u programu.

ALOHA Mentalna aritmetika je program u koji se djeca mogu upisati od navršenih 4 ili 5 do 13 godina. ALOHA nije samo havajski pozdrav, za nas je to kratica za “Abacus Learning of Higher Arithmetic.“ Mnogi misle da je cilj programa naučiti koristiti abakus – drvenu napravu za računanje s kuglicama. ALOHA nije samo vježbanje matematike i tečaj abakusa, već trening za mozak!

Dvije cjeline
Program je osmišljen kroz dvije vrste programa, koji su u potpunosti prilagođeni dobi djece: Tiny Tots za djecu vrtićke dobi i Kids za djecu školske dobi.
Tiny tots aloha

Tiny Tots program namijenjen je djeci vrtićke dobi. Programu se mogu priključiti djeca s navršenih 4 ili 5 godina i razumijevanjem brojeva od 0 do 9. Kroz igru savladaju aritmetičke operacije i tako treniraju svoj mozak kako bi ostvario što veći potencijal. Djeca tijekom jedne godine mogu završiti dva stupnja. Nakon završetka pojedinog stupnja, polaže se završni ispit te prima diploma.
Ovaj dio programa prilagođen je najmlađima i omogućuje im između ostalog da se naviknu na razredno okruženje, te da porade na svojoj pažnji i koncentraciji prije nego što krenu u školu. U programu je predviđen i niz didaktičkih i edukativnih igara za najmlađe kako bismo trenirali njihove mentalne sposobnosti u što više područja, pa smo za njih pripremili igre koje poboljšavaju logičko zaključivanje, pamćenje, opažanje, vizualizaciju, prostornu orijentaciju i niz drugih vještina, te Braingym i Mindfullness vježbe. Tiny Tots program nije preduvjet za upis u Kids program, već način da se ranije krene trenirati mozak. Kada djeca krenu u školu, prebacuju se u Kids program.

  • 1 stupanj (28 sati) = 14 tjedana (1x 2 sata tjedno)
  • 4 stupnja = 2 godine
Cjenik Upisnica
Kids aloha

Kids program osmišljen je za djecu koja prilikom upisa već idu u školu. U prvi stupanj se mogu upisati od 1. razreda OŠ pa sve do navršenih 13 godina. Kids program podijeljen je na 8 stupnjeva, a tijekom godine mogu završiti 2 stupnja. Nakon završetka pojedinog stupnja, polaže se završni ispit te prima diploma.
Program je obogaćen nizom edukativnih igara i aktivnosti te Braingym i Mindfullness vježbama kako bismo trenirali njihove mentalne sposobnosti u što više područja. Time se poboljšava logičko zaključivanje, pamćenje, opažanje, vizualizacija, prostorna orijentacija i niz drugih vještina. Kroz stupnjeve polaznici rješavaju i raznovrsne vježbenice s izazovinim zadacima s ciljem razvijanje pažnje i koncentracije, prostorne orjentacije i fotografskog pamćenja.

  • 1 stupanj (28 sati) = 14 tjedana (1x 2 sata tjedno)
  • 8 stupnjeva = 4 godine
Cjenik Upisnica
Vještine aloha didasko
Saznajte

Što kažu ALOHA djeca? Što kažu ALOHA roditelji?